Search

Our WorkBuffalo Public Library

Buffalo Public Library by Architectural Resources

Design Brief

An ambitious redesign concept for the Central Library entirely transforms the facility into a vibrant, welcoming and exciting place in downtown Buffalo. The Library is envisioned to be a beacon, a year-round community living room with optimal service delivery. Children, teens and adults are provided with a new dynamic environment where they can explore the variety of collections and access the most advanced digital technology and online resources.

The redesign includes the use of the existing facility in as economically efficient a manner as possible. Synergies were discovered between the Library and community partner organizations to create mutually beneficial financial relationships. The sustainable design transforms the quality of space maximizing transparency of both the interior and exterior of the building. Carving out portions of the floors adds to the dynamic quality of the structure while visually connecting spaces both vertically and horizontally.

The project was completed in collaboration with MSR.

Design Brief

An ambitious redesign concept for the Central Library entirely transforms the facility into a vibrant, welcoming and exciting place in downtown Buffalo. The Library is envisioned to be a beacon, a year-round community living room with optimal service delivery. Children, teens and adults are provided with a new dynamic environment where they can explore the variety of collections and access the most advanced digital technology and online resources.

The redesign includes the use of the existing facility in as economically efficient a manner as possible. Synergies were discovered between the Library and community partner organizations to create mutually beneficial financial relationships. The sustainable design transforms the quality of space maximizing transparency of both the interior and exterior of the building. Carving out portions of the floors adds to the dynamic quality of the structure while visually connecting spaces both vertically and horizontally.

The project was completed in collaboration with MSR.

View More

Sign Up for News + Updates