Search

Our WorkSouth Beach PC

South Beach PC by Architectural Resources

Design Brief

Project Location: Staten Island, NY

The 262-bed residential building at South Beach Psychiatric Center is a newly constructed state-of-the-art inpatient treatment facility, replacing five functionally obsolete buildings that were damaged after superstorm Sandy.

Located adjacent to Lower New York Bay and existing campus, the new inpatient building and three adjacent recreation yards have been constructed 20 feet above sea level in order to mitigate damage from future storm surges. Strategic site placement of the building takes full advantage of available vistas to the ocean front, neighboring wetlands, and to the Verrazano Bridge.

Configured around a central courtyard, abundant glazing on all sides of the building will afford plentiful daylight and views. The dynamic form of the building itself derives from the intuitive programming and spatial relationships within, featuring open nurses' station areas with clear visibility to all bedrooms and living areas. Based on the latest advancements in behavioral health design, the floor plan layout along with selection of materials and finishes are designed to create a normative therapeutic environment for healing.

This project was completed in collaboration with STV.

Watch Video

Design Brief

The 262-bed residential building at South Beach Psychiatric Center is a newly constructed state-of-the-art inpatient treatment facility, replacing five functionally obsolete buildings that were damaged after superstorm Sandy.

Located adjacent to Lower New York Bay and existing campus, the new inpatient building and three adjacent recreation yards have been constructed 20 feet above sea level in order to mitigate damage from future storm surges. Strategic site placement of the building takes full advantage of available vistas to the ocean front, neighboring wetlands, and to the Verrazano Bridge.

Configured around a central courtyard, abundant glazing on all sides of the building will afford plentiful daylight and views. The dynamic form of the building itself derives from the intuitive programming and spatial relationships within, featuring open nurses’ station areas with clear visibility to all bedrooms and living areas. Based on the latest advancements in behavioral health design, the floor plan layout along with selection of materials and finishes are designed to create a normative therapeutic environment for healing.

This project was completed in collaboration with STV.

Watch Video

Sign Up for News + Updates